21 Ağustos 2020 Cuma

Ghee (Sade Yağ)


Normal tereyağından daha az miktarda süt proteini içeren ghee ( sade yağ) Hint mutfağının temel malzemelerinden biridir. Ayurveda tıbbında da bitkisel pomat yapımı için kullanılır - özellikle de yanık ve kızarıklıkları tedavi eden merhemler için.























Kısık ateşte, yanmamasına dikkat edilerek kaynatılan tuzsuz tereyağının üstünde biriken köpüklerin sürekli olarak alınması, ardından süzülmesi sonucunda elde edilir. Sonra da soğuyup katılaşmaya bırakılması gerekir. Böylece tereyağı içerdiği oksitlenmiş kolesterol, laktoz gibi maddelerden arındırılmış ve suyu da azalmış olur. Piyasada farklı firmalar tarafından üretilmiş hazır ghee yağı da bulabilirsiniz.


Ghee, tatlı veya tuzlu birçok tarifte tereyağının veya bitkisel yağın yerini alabilir. Yüksek ısı gerektiren soteleme veya kızartma işlemleri için tereyağına göre daha kullanışlı bir alternatif olabilir; çünkü yanma noktası daha yüksektir. Raf ömrü de tereyağından daha uzundur. 



Ghee'nin standart tereyağından daha üstün özellikleri olup olmadığı veya sağlık yönünden risk oluşturup oluşturmadığı konusunda farklı görüşler vardır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder