22 Ocak 2024 Pazartesi

Orient Express (Şark Ekspresi)


İlk yolculuğunu 4 Ekim 1883'de, varlıklı yolcuları ve yolculuğun haberini yapacak gazetecileri taşıyarak yapan efsanevi tren. Dilimizde Şark Ekspresi olarak geçer. Orijinal adı Express d'Orient idi. 1891'de Orient Express olarak anılmaya başlandı ve öyle kaldı.
Orijinal trenin tasarımı Belçikalı mühendis ve işadamı  Georges Nagelmackers tarafından yapıldı.



1920ler ve 30lar boyunca, konforlu uzun mesafe yolculuklarının popülaritesi arttıkça, orijinal trene kardeş trenler de eşlik etmeye başladı. Zaman içinde vagonlar değişti, gelişti, yeniden dekore edildi. Yolculuk çeşitliliği ve rotalar değiştikçe farklı trenlere ve farklı hizmetlere ihtiyaç duyuldu. Orijinal trende ve diğerlerinde, kendine özgü stil ve amaçları olan birçok farklı tipte vagon kullanıldı. Dolayısıyla artık orijinal Doğu Ekspresi yok ve hiçbir zaman da olmayacak. Bu isimle anılan (Venice Simplon Doğu Ekspresi gibi) trenler belirli bir treni değil, bir servisi ifade ediyor.  

Orient Express Hakkında Kısa Kısa 

* Lüks, gizem ve romantizmin sembolüdür. Demiryolu yolculuğu tarihinde anıtsal bir değere sahiptir. Pek çok insan içine adım atmamıştır ama TV programları, kitaplar, müzik ve filmlerden ötürü adını ve itibarını duymuştur. 

* Rotası yıllar içinde defalarca değişti. En kapsamlı güzergahı Paris, Viyana, Budapeşte, Bükreş ve İstanbul gibi şehirleri içerir.

* Koridorları olan ilk vagonlara sahip olmasıyla trenle yolculukta devrim niteliğinde bir konsept yarattı.



* Havalı görsellerde görülenlerin aksine, ilk yolculukları pek konforlu değildi. Yemek, ısıtma ve yataklı vagon gibi hizmetler 11870lerde eklendi.

* Orijinal trenlerde duş alma imkanı yoktu. Yolcuların trendeki lavabolarda veya konaklayacakları otellerde yıkanmaları bekleniyordu.

* Yemekli vagonları nam salmıştı. Yemekler Fransız şefler tarafından taze olarak hazırlanıyor ve şık bir şekilde servis ediliyordu.

* Yolcuların kitap okuması ve dinlenmesi için tasarlanmış, Avrupa edebiyatından seçme eserlerin bulunduğu bir kütüphane vagonu vardı. 

* Halk arasında "Trenlerin Kralı ve Kralların Treni" olarak biliniyordu. 

* İlk yıllarında insanların yanı sıra, özel tasarlanmış vagonların içinde sirk hayvanları ve yarış atları da taşıyordu.

* Sıklıkla diplomatik misyonlar için kullanılıyordu. Versailles Antlaşmasının son taslaklarının burada tamamlandığı söylenir.



* Ünlü Bloody Mary kokteylinin trenin barında icat edildiğine inanılıyor. 

* Vagonları, art deco tarzını ve lüksün özünü temsil eden benzersiz yapılarıyla bilinirdi.

* Birçok edebiyat ve bilim eserine sahne oldu. Bunların içinde en ünlüsü muhtemelen Agatha Christie'nin bir romanından uyarlanan filmdir; Doğu Ekspresinde Cinayet

Bram Stoker'ın Dracula filminin kahramanları, ünlü vampirle savaşmak üzere Transilvanya'ya giderken ekspresi kullandı. İkonik tren, James Bond filmlerinden birinin de ayrılmaz bir parçasıdır: Rusya'dan Sevgilerle (1963)

* Sıradan bir trenden çok daha fazlasıydı. Batı ile doğuyu, Avrupa ile Asyayı birbirine bağlayan efsanevi bir trendi. Zengin turistlerin, diplomatların, kraliyet ailesi üyelerinin, ünlü kişilerin, casusların en popüler seyahat araçlarından biriydi. 

* 1947 - 1991 arasındaki Soğuk Savaş sırasında, Batı ile Sovyet denetimindeki Doğu arasındaki birkaç doğrudan bağlantı arasındaydı. Popülaritesini korumaya devam etti, ancak hattın değiştirilmesi gerekti. Bu dönemde, Demir Perdenin her 2 yanındaki casusların favori mekanıydı. Mata Hari tarafından da kullanıldı. 



* 1930larda zirvesine ulaşan popülaritesi teknolojinin gelişmesi, hızlı trenler ve uçak seferlerinin artmasıyla beraber azalmaya başladı. Son seferini Mayıs 1977'de yaptı. 

Vagonları o yıl Monte Carlo'da, Sotherby's müzayedesinde satıldı.  2 tanesini James B. Sherwood satın aldı. Demiryolu tutkunu ve girişimci bir milyoner olan Sherwood, sonraki yıllarda orijinal vagonların peşinde olmaya devam etti. 35 tanesini daha aldı ve onları eski görkemlerine kavuşturmak için milyonlarca Dolar harcadı. Vagonlar, Fransız sanatçılar tarafından tepeden tırnağa restore edildi. Yeni tren ilk yolculuğunu 1982'de, Londra'dan Venedik'e giderek yaptı. Günümüzde hizmet vermeye devam eden Venice Simpson Orient Express bu şekilde ortaya çıktı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder