14 Ocak 2024 Pazar

Giden Gelmez Dağları

Oturmuş Karanlık Gece (2022) filmini izlerken aklıma takılan dağlar. Blog yazılarına ağırlık verdiğim dönemlerde bana çok olur bu. Bir şeyi yazarken veya izlerken onunla bağlantılı başka bir şeylerin peşine takılırım. Durum çoğunlukla yazdığım birçok yazının normalde olacağından daha uzun zamanda bitmesine neden olur. Neyse, konu neydi; Orta Torosları oluşturan, yüksek rakımlı (2200) Giden Gelmez Dağları.


Antalya - Konya arasındaki Akseki ilçesinde yer alıyor bu sivri ve keskin kayalarla dolu, tırmanılması zor dağlar. Üstlerinde sayısız obruk, mağara ve uçurum bulunuyor. Dağ keçilerine, geyiklere, 138 cm uzunluğunda boynuzları olan tekelere ev sahipliği yapan hem görkemli ve çarpıcı, hem de biraz ürkütücü dağlar bunlar. 

Her ne kadar dağcıları, sporcuları ve fotoğrafçıları çeken bir bölge olsa da, üstü otlarla örtülmüş irili ufaklı çok sayıda obruk olduğu için heveslilerin dikkat etmesi gerekiyor. Yazıyı yazmak için oraya buraya bakarken pek çok dağ tırmanışı ve doğa yürüyüşü yapmış olan birinin hikayesine rastladım. Bu dağların, Karadeniz'in bazı geçitleri dışında karşısına çıkan en tehlikeli ve sıkıntılı rota olduğunu yazmış. Epeyce antrenman yaptıktan ve teçhizatını yeniledikten sonra, zirveye giden yola çevreyi çok iyi bilen bir yerel rehberle birlikte çıktığı halde birkaç ciddi tehlikeye maruz kalmışlar. 



Giden Gelmez Dağları ile ilgili olan bazı sevimsiz söylenceler şöyle: 

* Ava çıkan bir grup köylünün vurdukları geyikler obruklara düşer. Onları ertesi gün almayı düşünerek geri dönerler. Tekrar geldikleri zaman, geyiklerin obrukta olmadığını görürler. Obruğun içine bakmak için atlayanlar geri çıkamazlar, çünkü tutunmaları gereken kayalar jilet gibi keskindir. Diğerleri yukarıdan ip sarkıtarak onları kurtarmayı dener ancak bir tanesi obruğun içinde can verir.

* Yakın köylerden 15 - 20 kişi, dağ keçisi avlamak için dağlara giderler. Mevsim kıştır. Mola sırasında, ısınmak için ateş yakarlar. Ancak, farkında olmadan bir mağaranın üstünde konaklamışlardır. Ateşin buzları eritmesiyle mağaranın içine düşerler. Yanlarındaki köpek köye geri döner. Köpeğin yardım istediğini fark eden köylüler önemli bir şey olabileceğinden kuşkulanarak dağın doruklarına çıkarlar. Çöken mağarayı bulurlar, ancak sadece 1 kişiyi kurtarmaları mümkün olur. Grubun geri kalanı ortada yoktur. 

* Köyün en güzel kızı Asiye ile evlenmeye hazırlanan Yörük Hasan, düğünden önceki gece köyün gençleriyle beraber bu dağlarda ava çıkar. Savaş ve kıtlık zamanıdır. Niyeti bir şeyler avlamak ve düğününde davetlilere bolca et ikram etmektir. Gece boyunca dolaşırlar ve nihayet bir geyik sürüsüyle karşılaşırlar. Geyiklerden birkaç tanesini vururlar. Bir süre sonra Hasan'ın ortadan kaybolduğunu fark ederler. Onu ararlar ama bulamazlar ve köye dönerler. Düğün evi matem evine dönüşür. Daha sonra günler, haftalar boyunca aramaya devam ederler ama hiçbir zaman bulamazlar.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder