15 Ekim 2020 Perşembe

Yatırım Sepeti (Portföy Çeşitlendirmesi)

Kişinin paradan para kazanmak veya en azından elindeki paranın değerini korumak amacıyla parasını kendi risk anlayışına uygun gelen yatırım araçlarına bölmesi.. Bunu farklı şekillerde yapabilirsiniz: Örneğin paranızın bir kısmıyla altın, bir kısmıyla $, bir kısmıyla da gümüş alırsınız. Veya yarısını borsada, yarısını da € ve altında değerlendirmeye çalışırsınız. Bir bölümüyle Sterlin, bir bölümüyle €, kalanıyla $ ve altın alırsınız. Böyle bir şeyler işte. Buna yatırım sepeti oluşturmak veya portföy çeşitlendirmesi yapmak deniliyor.

























Şöyle bir avantajı var: Tek bir şeye yatırım yaparsanız bütün hareketleriniz onun değerinin yükselip düşmesine bağlı oluyor, mecbur kalırsanız veya bir noktada umudunuzu kaybeder, paniğe kapılırsanız onu zararına veya hiçbir kazancı olmaksızın satmak durumunda kalabiliyorsunuz. Ama 3 - 4 çeşit olursa daha az riskiniz oluyor, zira biri düşerken diğeri yükselebiliyor. Yatırım araçlarını seçerken bunu mümkün kılacak seçimler yapmak da önemli. $ ile altın çoğu zaman ters orantılı mesela. Ama seyrek de olsa da aynı yönde de seyredebiliyorlar. 



Yatırım sepeti oluştururken paranızın yüzde ne kadarını neye ayıracağınızı, olası bekleme sürenizi falan düşünmeniz, bir hedef koymanız tavsiye ediliyor. Birimini 5 TL'ye aldığım şu şeyi, birimi 7,5 TL olunca satacağım; gibi. Yatırım araçları bir sürü unsurdan etkilenip aşağı veya yukarı yönlü sert hareketler yapabildiğinden bu hedef aynı kalmayabilir belki, bilemiyorum ama hedef koymak iyi bir şeymiş; birçok yerde gördüm bu tavsiyeyi. 


Bir de kenarda her zaman biraz para bulundurma olayı var.  O da şunun için: Böylece, elinizdeki yatırım aracının birim değeri sizin alırken ödediğiniz paranın altına düştüğünde, daha alt fiyattan bir miktar daha alarak maliyetini düşürebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder