27 Ekim 2021 Çarşamba

Kademeli Alım Satım - Piramit Alım Satım Yöntemleri


Hem düşüş, hem de yükseliş yönü olan ve  tüm temel ve teknik analiz çalışmalarına rağmen bu yönleri yüzde 100 belirlemenin mümkün olmadığı piyasalarda riskleri en aza indirmek, minimum risk ile maksimum getiri elde etmek amacıyla kullanılan yöntemlerdir kademeli alım satım ve piramit alım satım yöntemleri. 

Amaç yatırım yapılması planlanan ürüne en iyi ortalama ile sahip olmak, kazanç süresini en kısa vadeye çekmektir. 

Bu yöntemler diplerden alınması hedeflenen ama birden yukarı çıkmaya başlayan ürünün arkasından bakmayı veya yatırım aracına daha yüksek fiyattan giriş yapmayı önler. Küçük yatırımcı dipten alıp tepeden satma hayalini kurar ama bu çok az kişinin gerçekleştirebildiği bir hayaldir. En dipleri ve en tepeleri beklemek yerine bu yöntemleri benimsemek yatırımcılar için her açıdan faydalı olacaktır.

Gelelim bu sistemlerin uygulanma şekline:

Kademeli alım satım: Yatırım yapılacak ürüne ayrılan toplam sermayenin belirli bir sayıya bölünmesidir. Örneğin 100 liranız var, alımı 4 parça halinde yapmayı planlarsınız ve 25 TL ile  belirlediğiniz ilk fiyattan alıma başlarsınız. Ürünün fiyatı belli miktarda düştükçe yine 25'er liralık olmak üzere 3 alım daha yapar ve böylece alımı tamamlarsınız. Satışı da, ürünün fiyatı çıktıkça yine eşit miktarlarda 4 parça halinde yaparsınız.


Piramit alım satım: Yine bir çeşit kademe sistemidir. Üsttekinden farkı örneğin 4 parça olarak planlanan alımın eşit parçalar halinde değil, azdan çoğa giden parçalar halinde yapılmasıdır. Bunun bir örneğini üstteki fotoğrafta görebilirsiniz. Orada örnek verilen işlemde 18 kilo gümüş şu şekilde alınıyor:

İlk kademeden 2 kg

İkinci kademeden onun yarısı kadar fazla, yani 3 kg

Üçüncü kademeden ilk 2 alımın toplamı kadar, yani 5 kg

Dördüncü kademeden ikinci ve üçüncü alımların toplamı kadar, yani 8 kg

Böylece, gümüş 7,15 TL iken başladığınız alımı (rakamlar temsilidir) tamamladığınızda elinizdeki gümüşlerin ortalaması 6,58 TL olmuş oluyor.

Daha fazlası için: 

https://www.youtube.com/watch?v=IS8PvCmOuOE

Dikkat edilmesi gereken noktalar 

*Yatırım yapacağınız ürünü dikkatle seçin. İleride kazanç getireceğine inandığınız ürünlere para yatırın.

*Kademeler arasında belli bir fark olması önemlidir. 500 TL'den gram altın almaya başladığınızı varsayalım, ikinci alım rakamınız 495 veya 490 değil, 475 TL olmalıdır. Daha sonraki rakamlar da 450 ve 425 olabilir. Tam olarak bu rakamları dikkate almak zorunda değilsiniz fakat kademeli alım çok küçük fiyat farklarıyla yapılmaz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder