6 Eylül 2018 Perşembe

2018 Eylül Ayında Kaputaş Plajı


31 Ağustos - 6 Eylül arasında kızımla beraber Kalkan'da tatil yaparken 3 kere gittiğimiz bir plaj Kaputaş Plajı. Kaş'ın Kalkan Mahallesine yakın. İki tarafı yüksek kayalarla çevrili bir kanyon olan plaj ziyaretçilerine ılık, dalgalı ve turkuaz rengi bir deniz sunuyor.



















Denizin, turkuaz renginin yeşilimsiden mavimtıraka bütün tonlarını barındıran şahane bir rengi var geçekten. Kızım denizin sıcaklığını çok sevdi ama bana göre bir tık daha serin olsa daha iyiydi. Bildiğiniz ılık su; hani denize girerken şöyle bir ürperir ya insan, burada öyle bir şey olmuyor.



Plaja çok basamaklı bir merdivenle iniliyor. Ben saymadım ama 200 basamağa yakınmış. Yüzüp güneşlenerek geçirilen bir günden sonra kendinizi son derecede yorgun hissediyorsunuz. Ondan sonra yukarıya çıkmak biraz sorun oluyor haliyle. Bu durum yaşınıza, kondisyonunuza, sigara içip içmediğinize göre değişir tabii. Ben, 54 yaşında bir sigara tiryakisi olarak, zorlandım. Ama 3 kere de çıktım yani.


Kaputaş Plajı, denizi birkaç adım sonra derinleşen plajlardan ki benim için git git boyuna gelmeyen bir sudan daha cazip bir şey bu. Plaj kumlu sayılır ama denizin girişinde ve aralarda yer yer taşlar var, orada, kıyıya sıkı dalgalar vururken dikkatli olmak gerekiyor. Şöyle ki:


Dalgaların günü gününe, saati saatine uymuyor. Üçüncü ve son gidişimizde baya yoğundu mesela. Biraz ilerlediğiniz zaman dalgalar geçerken hafifçe hopluyorsunuz, o da geçip gidiyor ve bu arada eğleniyorsunuz bile. Yorucu oluyor ama aynı zamanda eğlenceli de. Kızımla dubalara kadar yüzüp birer tanesine tutunup sohbet ederek, kanyonu seyrederek, gelen dalgaların üstünden zıplayarak gayet keyifli zamanlar geçirdik. Fakat denize girerken ve çıkarken dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü...


Denizin girişinde taşlar var. Sahile vuran dalgalar bazen insanı yere çarpacak kadar kuvvetli olabiliyor. O sırada taşların üstünde veya yakınında iseniz canınız yanabilir. Dalga iyi vurursa kumlar bile can yakabiliyor. Bu yüzden, denize girip çıkarken dalgaların hafif olduğu zamanları seçmek lazım. Gireceksiniz mesela, o birkaç adımlık taşlık bölüme düşmeden girebileceğinizden emin olun. Çıkarken de aynı şeye dikkat edin. Üst üste şiddetli dalgalar gelirken burnumuzun dibindeki kıyıya çıkmayı aklımızdan bile geçirmeden beklediğimiz zamanlar oldu. O anda denizin içi kıyısından daha güvenli ve konforlu idi. Bu plaja ilk defa geliyoruz ama insan 1 - 2 girince nasıl davranması gerektiğini anlıyor. Kaputaş Plajı güzel bir plaj, ben buradaki kadar güzel bir deniz gördüğümü hatırlamıyorum. Sadece işte, burası da böyle, dalgalara dikkat etmek gerekiyor. 


Yukarıdaki fotoğrafta sağ tarafta görülen üstü kapalı yer belediyenin işlettiği plaj tesisleri. Burada gözleme, tost gibi yiyecekler ve içecek çeşitleri bulabiliyorsunuz. Fiyatlar makul. Kaputaş Plajı'nda 2018 şezlong ve şemsiye fiyatları ise, Eylül ayı itibariyle, kiraladığınız parça başına 7.5 TL. Bu arada, aylardan Eylül olduğu halde, öğlen 12 civarında gittiğimiz bir günde şezlong bulmakta zorlandığımızı da belirtmek isterim. Az sonra şemsiye bile bulduk ama yakınımızdaki birileri plajı terk ettiği için. Gittiğimizde bir tane bile boş şemsiye yoktu. Öğlenden önce gelmek lazım. Tam yaz sezonu iken belki daha da erken saatlerde, çünkü mutlaka daha kalabalık oluyordur. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder