17 Ağustos 2019 Cumartesi

Yıldız Sineması İftiharla Takdim Eder


Samsun Kent Müzesi içinde gezerken görebileceğiniz nostaljik bir film sunumu cümlesi.




















Yıldız Sineması 1957'de kurulmuş. 1962 - 63 yıllarında yayınlanacak filmleri listeleyen broşürün bulanık olduğu için beğenmediğim, beğenmediğim için de eklemeyeceğim bir fotoğrafında yazılanlara göre; bu sene geçen senelere nazaran büyük fedakarlıklara katlanarak, sezona çok daha kuvvetli olarak girmişler. Şehir cereyanı kesildiği zaman Yıldız'da matine aksaması mevzuu bahis değilmiş, çünkü Alman tekniğinin en mükemmel markası olan Güldner Dizel Elektrojen gurubu derhal faaliyete geçerek cereyan temin ediyormuş.




"Yıldız Sineması İftiharla Takdim Eder" şeklinde sunulan filmlerden birkaç tanesine bakayım dedim, Aşk Merdiveni (1962) ile başladım. Baş rollerinde Göksel Arsoy ve Filiz Akın'ın oynadığı bu filmde, zaman içinde ününü kaybeden başarılı bir yazarla ona destek olan genç bir kızın arasında geçenler anlatılıyormuş. 

Türkan Şoray, kanun dışı bir hayat yaşayan bir adamın bu hayattan kurtulmak için verdiği mücadeleyi anlatan intikam ve macera dolu bir film olan Bardaktaki Adam (1962) filminde ilk defa kendi sesiyle şarkı söylemiş. 

Zoraki Milyoner (1963) komedi tarzında bir filmmiş. 

The Wayvard Bus /Aşk Otobüsü (1957) filmi John Steinbeck'in bir romanından uyarlanmış. Baş rollerinde Joan Collins, Jayne Mansfield ve Dan Dailey oynuyormuş. Filmde, birbirlerini daha önceden tanımayan 3 kişinin hayatlarını değiştiren bir otobüs yolculuğunun hikayesi anlatılıyormuş: Bir striptizci (Mansfield), alkol bağımlısı evli bir kadın (Collins) ve işini seyahat ederek yapan bir satıcı (Dailey).


Yıldız Sineması'nın broşüründe ayrıca müşterilerinin arzularına uyarak balkon sıralarını çok rahat bir hale getirdikleri de yazıyor. Ülkemizin en büyük firmalarının Avrupa ve ABD'den ithal ettikleri şaheser ecnebi filmleriyle en müşkülpesent seyircilerin bile beğeneceği seçmece yerli filmler Yıldız'da seyredilirmiş.

Broşürün sonunda da şöyle yazıyor: "1962 - 1963 sinema mevsiminde takdim edeceğimiz şaheserlerin listesini sunarken; yakın ve candan alakanıza şimdiden teşekkürlerimizi arz eder, sıhhat ve saadetle işlerinizde üstün başarıları Tanrıdan candan dileriz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder