25 Mart 2020 Çarşamba

Bazı İlaçlarla Birlikte Greyfurt Suyu İçmek veya Greyfurt Yemek


Greyfurtun faydaları hakkında bir araştırma yapacak olursanız muhtemelen bir sürü şey bulursunuz ve bunlar doğrudur da. Bol miktarda C vitamini içeren bu turunçgil cinsi meyve özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip gibi sağlık sorunları için tüketiliyor. Ancak, greyfurt - ilaç etkileşimi diye bir gerçek de var. Bazı ilaçlarla birlikte greyfurt suyu içmek veya greyfurt yemek size pahalıya mal olabilir.





















Greyfurt İle Birlikte Tüketilmemesi Gereken İlaçlar

* Tansiyon ilaçları
* Kolesterolü düşüren ilaçlar
* Cinsel performansı arttıran ilaçlar
* Antidepresanlar, antipsikotikler
* Kanser ilaçları (Özellikle östrojen hormonu kullanması gereken kanser hastalarında)
* Organ nakli sonrasında bağışıklık sistemini bastırmak amacıyla kullanılan ilaçlar
* Epilepsi ilaçları
* Kalp ilaçları
* Antibiyotikler
* Kas gevşeticiler

Mesela bütün tansiyon ilaçları greyfurtla etkileşime girip olumsuz etkilere sebep olur diye bir şey yok anladığım kadarıyla. 2008 yılı öncesinde greyfurt ile birlikte alınmaması gereken ilaçların sayısı 17 imiş. 2012 yılında bu sayı 43'e çıkmış.

Sonuçta  emin olmak için doktorunuzla görüşüp bu konuda tavsiye almanızda fayda var. Bazı ülkelerde ilaçların üstüne greyfurtla etkileşimleri hakkında uyarılar yazılıyormuş. Bizde şimdilik böyle bir şey yok sanırım.


Greyfurt İlaçlarla Nasıl Bir Etkileşime Giriyor?

Bağırsakta ve karaciğerde ilaçları çözme, parçalama işlevini gören enzimler var. Greyfurtun içindeki bir kimyasal madde olan furanokumarin, bu enzimleri bloke ediyor. Bu yaptığı hiç hoş değil ama yapıyor yani. Böylece kanınızdaki ilaç miktarı artıyor. İlacın kanda birikmesi yüksek doz etkisi yapıyor. Bir tane hap içiyorsunuz mesela ama vücudunuz daha fazlasını içmiş gibi etkileniyor. "İlacı zehirden ayıran dozudur" sözünü bilirsiniz belki. Greyfurt, ilacın zehre dönüşmesine yol açabiliyor.


Greyfurt - İlaç Etkileşimi Hakkında Kısa Kısa

* 1 bardak greyfurt suyu ile birlikte 1 hap almak, bir bardak suyla 5 - 10 hapı aynı anda yıtmaya benzer (Dr. David Bailey)

* Bazı ilaçlarla birlikte greyfurt suyu içmek veya greyfurt yemek kalp atışlarının değişmesine, mide veya bağırsak kanamasına, böbreklerin tahrip olmasına ve hatta bazen ani ölüme yol açabilir.

* 200 ml greyfurt suyu içmek veya bir şekilde bir adet greyfurtun tamamını veya büyük kısmını şu yada bu şekilde (Reçel, konsantre, şekerleme, meyvenin kendisi) tüketmek vücudumuzdaki ilaçları parçalayan enzimin tamamen bloke olmasına sebep olabilir. Daha az miktarda greyfurt suyu enzimi daha az engeller ama yine de önemli derecede bir etkisi olabilir.

* Greyfurt tüketiminden sonra, ilaçları çözmekle görevli olan enzimlerin normal aktivitesine geri dönmesi 3 gün kadar sürüyor. Bu yüzden, ilaç tedavisi görüyorsanız süreç boyunca greyfurt tüketmekten kaçınmanız iyi olur.

* Midenizde ülser varsa greyfurt tüketmeyin.

* Greyfurtun Felodipine isimli tansiyon ilacının kandaki oranını nasıl etkilediğine dair şöyle bir şey var: Bu ilacı bir bardak greyfurt suyuyla birlikte yutarsanız, kanınızdaki miktarı bir bardak suyla yutmanız halindeki miktarından 3 kat fazla olabiliyor.

* İştahsız, zayıf bir insansanız greyfurt tüketmeyin. Çünkü iştahsızlığı arttırabilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder