16 Kasım 2019 Cumartesi

Kolaylaştırıcı Kişi


Bir müşterim için gölge öğretmen konulu makale yazarken karşıma çıktı bu kolaylaştırıcı kişi ifadesi - ilk defa duyuyorum. Gölge öğretmenlik otizm gibi zihinsel sorunları olan çocukların hayatını kolaylaştırma amacını güden bir iş esas olarak, bu da aşağı yukarı aynı şey olduğundan bu ismi uygun görmüşler herhalde.




















Anlama - algılama güçlüğü türünden bir zihinsel sorunu olan, iletişim kurmakta, sınıf ve okul ortamına ayak uydurmakta zorluk çeken bir çocuğunuz varsa kolaylaştırıcı kişi olarak çalışan eğitmenlerin ona ciddi bir faydası olabilir. Bu kişiler otizm ve benzer sorunları olan çocuklara okulda ve sınıfta rehberlik ediyor, sürekli çevrelerinde bulunarak hem işlerini kolaylaştırıyor, hem de becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyorlar. Otizm ve benzer problemleri olan çocuklar böylece sıraya girme, parmak kaldırarak söz alma, sınıf arkadaşlarıyla etkileşim kurma gibi konularda yol almaya başlıyorlar.


Bu işi icra eden kişiler ayrıca ayrıca çocuğun gelişim seviyesini, tutum ve davranışlarını gözleyerek ailesine, okul yönetimine, gerekli hallerde ilgili bir uzmana gözlemleri hakkında bilgi veriyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Aksaray'da otizmli çocukların uğradığı kötü ve dışlayıcı muameleyle ilgili üzücü haberler izledik. Milli Eğitim Bakanı bu konuyla ilgili bilgi verirken kaynaştırma eğitimi alan otistik çocukların yanında bir onlara rehberlik edecek, yol gösterecek biri bulunması konusunda yasal bir düzenleme getirileceğini de söyledi.


Bu kişi çocuğun velisi olarak siz de olabilirsiniz, ücretli olarak tuttuğunuz bir öğretmen de olabilir. Şimdiye kadar bazı ailelerin okul yönetiminden onay alarak izledikleri bu yol bundan sonra yasal bir mevzuat çerçevesinde izlenecek.

Kolaylaştırıcı kişi ailenin önerisine ve okulun müdür, müdür yardımcısı ve rehber öğretmeniyle çocuğun sınıf ve branş öğretmeninden oluşan Eğitim Programı Geliştirme Biriminin onayına göre belirlenecek.

Çocuğunuz için gölge öğretmen seçerken adayın eğitim ve deneyim durumunu çocuğunuzun durumu üzerinden değerlendirmelisiniz. Her otistik çocuk aynı düzeyde değildir. Hafif bir sorunu olanlar için gölge abla olarak anılan, çocuk gelişimi ile ilgili eğitimi meslek lisesi seviyesinde olan biri de yeterli olabilir. Fakat daha ciddi, aşılması daha güç olan çocuklar için lisans veya daha üst derecede eğitim almış deneyimli biriyle anlaşmak daha doğru olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder