20 Ağustos 2019 Salı

Giuseppe di Matteo Veya 13 Yaşında Boğularak Öldürülüp Asitte Eritilmek


Giuseppe di Matteo bir çocuk. Daha doğrusu çocuktu, bu dünyada yaşadığından dün akşam Sicilian Ghost Story filmini izledikten sonra haberdar olduğum bir çocuk. Dünyanın büyümesine izin verilmeyen çocuklarından biri. Cosa Nostra (Sicilya mafyası) tarafından öldürüldüğünde 13 yaşındaydı.




















1993 yılında kaçırıldığı zaman, o sırada polis koruması altında bulunan babasını görmeye gittiğini sanıyordu. Babası Santino di Matteo bir Cosa Nostra üyesiydi ama daha sonra itirafçı olmuştu. Polise, örgütün sorumlu olduğu bazı cinayetlerle ilgili itiraflar yapıyordu. Bunlardan biri Giovanni Falcone cinayetiydi. Mafya ile mücadele hakimi Falcone, 1992 yılında bir suikast sonucunda ölmüştü. Diğer itirafı da mafya üyesi Ignazio Salvo ile ilgiliydi.

Giuseppe di Matteo yaklaşık 779 gün boyunca sefil, pis bir yerde yaşadı ve işkence gördü.

Babasını durdurmak için onun işkence görmüş haldeki fotoğraflarını yolladılar ama o zaten yasal olarak bağlayıcı olan bir belgeyi imzalamıştı. Oğlunun bırakılmasını konuşmak için Sicilya'ya gitti ama giderken umutsuzdu ve yolculuk bir işe yaramadı.

Giuseppe hayvanları çok seviyordu. Babası onun mafya çemberine dahil olmayacağını ve veteriner olacağını umuyordu. Oğlunun bu konuda gerçek bir tutkusu vardı.


Giuseppe'nin kaçırılması için emir veren kişi, 2017'de 87 yaşında iken bir İtalyan hapishanesinde ölen Salvatore "Toto" Riina idi. En az 150 cinayetten sorumlu olduğu düşünülüyordu ve 26 yıl hapis cezası almıştı.

Ölüm emri Giovanni Brusca tarafından verildi. Bu adam Falcone cinayetinden sorumlu idi.


Çocuğu boğarak öldürdüler ve bedenini asitte erittiler. Bu, "lupara bianca" olarak bilinen yaygın bir mafya uygulamasıydı. Hayati delilleri imha etmek ve ailelerin uygun bir cenaze töreni yapmasını önlemek için kullanılıyordu.

Giuseppe di Matteo'nun öldürülmesi İtalya'da şok dalgalarına sebep oldu. Bu cinayet Omerta (Mafia Code of Honor) ile, yani mafyaya özgü birtakım sessizlik ve şeref kurallarıyla çelişiyordu. Örgüt sayısız insanı kurban etmişti ama kadınlara ve çocuklara dokunmak kurallara aykırıydı.

Babası, oğlunun alınmasından 25 yıl sonra verdiği bir röportajda, olanlardan sonra kendisini asla affetmeyeceğini söyledi.

"Elbette ki bu kısmen benim hatam. Fakat yüzde 90 Brusca'nın hatası. Asla bir çocuğa dokunmazdım.

Giuseppe, kendisini kaçıranların çocuklarıyla oynuyordu. Brusca, birlikte oynamaları için bir playstation bile almıştı.

Oğlumun eve gelmeyeceğini biliyordum. İnsanlar böyle bir şeye maruz kaldıklarında, bir daha geri dönmeleri pek muhtemel değildir.

Ne yazık ki ben bu duruma doğdum."


Giuseppe'nin kaçırılmasından 25, ölümünden 22 yıl sonra, 2018 Temmuz ayında mahkeme, ailesine 2.3 milyon $ tazminat ödenmesine karar verdi.

4 yorum:

  1. Canice işlenmiş bir cinayet. Filme mutlaka bakacağım...

    YanıtlaSil
  2. Daha ilk cümle etkiledi; "dünyanın büyümesine izin verilmeyen çocuklarından biri" .... ne kadar acı bir durum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? Dünya acı durumlarla ve acı durumlar yaşayan çocuklarla dolu ama işte, insan bir şekilde karşısına çıkanlardan haberdar oluyor. Sicilian Ghost Story filmini izleyene kadar bilmiyordum bu çocuğun hikayesini.

      Sil
  3. Film olayı bir aşk hikayesi üzerinden ele almış. Fantastik bir hikaye bu. Öyle mafya hakkında ufkunuzu genişletecek bir şey beklemeyin. Ben beğendim ama.

    YanıtlaSil