24 Şubat 2019 Pazar

Adelir Antonio de Carli Veya Bin Balonlu Rahibin Ölümü


Bambaşka bir konuyu araştırırken karşıma çıktı Brezilyalı Katolik rahip Adelir Antonio de Carli ve ben Google Translate yardımıyla onun hakkında bir yazı yazmaya karar verdim. Faydalanacak bir Türkçe kaynak bulamadım. İsmi, bir film hakkındaki bilgilere bakarken Ekşi Sözlük'te karşıma çıktı,  çok kısa bir şekilde nasıl öldüğü de yazıyordu. "Bin Balonlu Rahibin Ölümü" ifadesini bu yüzden kullandım, çünkü 20 Nisan 2008'de, 41 yaşındayken, bin balona bağlı bir sandalyeyle uçarken ölmüş.  



















Yaptığı bu şey İngilizce'de "cluster ballooning" olarak geçiyor, Türkçe karşılığından emin olamadım. "Cluster" küme, salkım, demet gibi anlamlara geliyor. "Bir demet balonla uçmak" diye düşünebiliriz sanırım. Çünkü olay, insanın helyumla şişirilmiş bir sürü balondan oluşan bir balon demetine bir şekilde bağlanarak uçması. Gelelim hikayemize:

Atlantik Okyanusu üzerinden bu şekilde geçmeyi deneyen rahibin amacı Brezilya'daki bir liman kentinde kamyon şoförleri için bir ibadet merkezi ve dinlenme alanı yapılması için para toplamaktı. Bu alanda önceki dünya rekoru 19 saatti, bu süreyi geçmek ve yeni bir dünya rekoru kırmak istiyordu. Ocak 2008'de bir girişimde daha bulunmuş, 600 balona bağlı vaziyette 4 saat yol alarak 25 km mesafe katetmişti. Bu uçuş sırasında 5.300 metre yüksekliğe ulaşmıştı.

20 Nisan 2008'de 1.000 balona bağlı bir sandalyeye bağlanmış olarak yola koyuldu. 6.000 metreye yükseldiğinde yetkililerle teması kesildi. Kalkışından 2 gün sonra Brezilya'daki bir haber sitesinde bir fotoğraf yayınlandı. Brezilya'nın güney kısmındaki Santa Catarina eyaletinin açıklarında, denizin üstünde turuncu, beyaz, sarı, pembe renkli balonlar yüzüyordu. Yetkililer balon kümesine ulaştılar ama rahibi bulamadılar.


20 Nisan'da son olarak cep telefonundan arkadaşlarını aramış ve okyanusa çarpmak üzere olduğunu söylemişti.

Adelir Antonio de Carli Paranagua'dan yola çıktığında yanında kask, paraşüt, uydu telefonu, cep telefonu, GPS cihazı, su geçirmez tulumlar, 5 gün yetecek miktarda yiyecek ve içecekle başka ekipmanlar vardı. Ayrıca ormanda hayatta kalma, dağa tırmanma, vahşi yaşam koşullarına uyum sağlama gibi konularda eğitim almıştı. Fakat, baktığım birkaç İngilizce kaynaktaki yazılardan anladığım kadarıyla GPS kullanmayı bilmiyordu, bu yüzden yerini belirtememişti.

Brezilya Donanması 29 Nisan'da rahibi aramaya son verdi. De Carli'yi okyanusta canlı olarak bulma ihtimalinin çok düşük olduğunu söylediler.

3 ay sonra, 4 Temmuz 2008'de bir gemi rahibin cesedine rastladı. Rio de Janeiro'ya bağlı Macae'ye 100 km kadar mesafede, denizde yüzüyordu. Başlangıçta kıyafetlerine bakarak cesedin ona olduğunu tahmin ettiler. 29 Temmuz'da kardeşinden alınan DNA örnekleri ile bir çalışma yapıldı ve bulunan kişinin rahip olduğu kesinleşti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder