29 Aralık 2018 Cumartesi

Beyran Çorbası


İlk defa 28 Aralık 2018'de tadına baktığım çorba. Bir süredir soğuk algınlığı çekiyorum, kardeşim "Bir tabak beyran çorbası iç, iyi gelir" dedi, ben de içtim.




















İyi geldi mi, geldi evet, bütün şikayetlerim birdenbire ortadan kalkmadı tabii ama bakır sahan içinde gelen çorbanın içeriğindeki şeyler, daha çok baharatları herhalde, boğazımı hem yaktı, hem de rahatlatıp yumuşattı. İçimi ısıttı ayrıca. Biraz acıydı, ben acı yiyemem ama dayanabileceğim seviyedeydi, iyi gelmesinde içindeki pul biberle karabiberin de etkisi olduğunu sanıyorum.

Bir Gaziantep mutfağı lezzeti olarak bilinen beyran çorbası kuzu incik ve pirinçle yapılıyor. Malzemeleri arasında kuzu iç yağı (Veya tereyağı), biber salçası, pul biber, sarımsak, tuz ve karabiberin de bulunduğu bu çorbanın vücuda enerji verdiği, grip ve nezleye karşı bir silah olarak kullanılabileceği söyleniyor.


Gaziantep'te bu çorbayı sabah kahvaltılarında içiyorlarmış, şahsen o şekilde tercih etmem. Ama şu anda, akşam saatlerinde olsa memnuniyetle 1 sahan daha götürürüm boğaz ağrısı ve öksürük derdi çeken biri olarak. Öksürüğümün azalmasında, daha yumuşak ve rahat, daha eziyetsiz hale gelmesinde katkısı olabileceğini düşünüyorum. Daha içerken hissediyorsunuz bunu. Dolu dolu, yoğun ve biraz yağlı olmakla beraber lezzetli bir çorba idi; bundan sonra arada bir içmek isterim. 


3 yorum:

  1. Gün geçmiyor ki yeni bir şey öğrenelim. Güzel bir çorbaya benziyor teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Kültürel ve yöresel lezzete bolgunuzda yer verdiğiniz için teşekkürler.Çok nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. Bu çorbayı hiç içmedim. Kelle ve paça sever olarak bundan kesinlikle içmem lazım.

    YanıtlaSil